CLOUD Act en Nederland

CLOUD Act en Nederland

Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (hierna: ‘CLOUD Act’)? Geen idee wat dat is! De CLOUD Act is een wet die begin 2018 in de Verenigde Staten is aangenomen. Veel organisaties hebben nog niet eerder van deze wet gehoord. In dit artikel zal ik daarom verder ingaan op wat de CLOUD Act nu precies is, wat dit betekent voor Nederland en wat dit uiteindelijk voor jouw organisatie betekent.

CLOUD Act

De CLOUD Act is een wet die 23 maart 2018 in de Verenigde Staten is aangenomen. Terwijl wij hier in Nederland druk bezig waren met de voorbereidingen op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: ‘AVG’) werd in Amerika de CLOUD Act aangenomen. Door deze wet krijgt de regering Trump direct toegang tot e-mail, documenten, foto’s, video’s en andere cloudgegevens van EU-burgers, bijvoorbeeld als je gebruikt maakt van Office 365.

Het doel van de CLOUD Act is om sneller en gemakkelijker toegang te krijgen tot data ter bestrijding van criminaliteit en terrorisme. De communicatie-wereld verandert snel en wordt hiermee ook steeds ingewikkelder. De Stored Communications Act (SCA) werd hierdoor ook als verouderd gezien en vroeg om een aanpassing.

De CLOUD Act heeft zowel voor- als tegenstanders. Grote partijen die in de VS voorstander zijn van de wet zijn onder andere Microsoft, Facebook en Apple. Zij vinden dat de wet duidelijkheid schept en dat hierbij de rechten van betrokkenen wel nog op voldoende wijze worden veilig gesteld.

Hoe nu verder?

Als je praktisch kijkt zal de CLOUD Act bijna voor elke organisatie in Nederland gevolgen hebben. Welke gevolgen dit zullen zijn is echter nog niet helder. Vanuit Europa willen ze een structurele oplossing in de vorm van een verdrag tussen de VS en de EU.

Het is voor CIO’s, Privacy Officer, Functionaris gegevensbeschermers belangrijk om alvast de organisatie nog een keer onder de loep te nemen en te kijken of er contracten met partijen zijn die zich aan de Amerikaanse wetgeving dienen te houden. Daarnaast kan er gekeken worden naar alternatieve partijen die zich in Europa bevinden.

Technoberg en de CLOUD Act wat doen wij eraan?

Als u bij Technoberg een online cloudomgeving heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij slaan de data op in onze eigen datacenters en worden niet gedeeld met derden partijen zoals Microsoft.

Benieuwd wat onze clouddiensten voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier en onze specialisten zullen contact met je opnemen.