Power BI als Business Intelligence tool

Power BI als Business Intelligence tool

Power BI. Een term die tegenwoordig door veel organisaties gebruikt wordt maar wat bedoelen organisaties hier nu eigenlijk mee. In deze blog zal er meer informatie gegeven over Power BI en de voordelen ervan en wat deze tool voor jouw organisatie kan betekenen.

 

Business Intelligence en Power BI.

Business intelligence (BI) tools bieden organisaties betrouwbare managementinformatie en verfijnde inzichten om de besluitvorming en samenwerking te verbeteren. Deze tools bieden de middelen voor een efficiënte rapportage, een grondige analyse van (grote hoeveelheden) gegevens, statistieken, analyses en dashboards van relevante KPI’s.

Op dit moment zijn er veel verschillende BI tools op de markt. Qlikview, Tableau en Power BI zijn in dit kader onder meer wat voorbeelden. Een tool die tegenwoordig veel gebruikt wordt is Power BI.

Deze tool is in eerste instantie uitgebracht als een toevoeging voor Excel met de volgende plug-ins: Power Pivot, Power Query, Power View en Power Map. In 2014 heeft Microsoft gekozen om Power BI onafhankelijk te maken en om te dopen tot een cloud product. De tool dient als een volledige rapporteringspijplijn, zowel voor zakelijke gebruikers als voor BI-ontwikkelaars. Het is een cloud-first SaaS (software as a service) product dat is ontworpen om business intelligence in de hele organisatie relatief goedkoop te ondersteunen.

Voordelen Power BI

Kosten: De kosten zijn laag in vergelijking met andere BI-tools. Indien je zelf aan de slag wilt en de rapporten/dashboards niet deelt is het gebruik van de tool gratis. Zodra er rapporten moeten worden gedeeld met andere medewerkers dient er een abonnement te worden afgesloten voor iedere medewerker. De kosten hiervan bedragen rond de € 10,- per gebruiker.

Gebruikersvriendelijk: Om gebruik te maken van de tool hoef je geen BI specialist te zijn. Iedereen met gemiddelde Excel-vaardigheden kan gebruik maken van de tool. Nadat je een dataset hebt gekoppeld met de applicatie kun je gemakkelijk grafieken, tabellen etc. maken.

Constante Updates: Microsoft update maandelijks, waardoor de tool zich telkens verbetert. Wat de updates nog beter maakt is het feit dat Microsoft naar haar community luistert en deze verbeterpunten meeneemt in de updates.

Data-sources: De applicatie kan verbinding maken met honderden databronnen. Zo kan de tool gegevens uit Excel en tekstbestanden zoals XML en JSON lezen. Daarnaast maakt Power BI verbinding met SQL Server en andere databases.

Visualisatie: Als het gaat om het creëren van een dashboard, zit Power BI boordevol hulpmiddelen en widgets die de gegevens tot leven laten komen. Op basis van visualisatie van de gegevens kan de organisatie zakelijke beslissingen nemen. Net als Excel biedt Power BI de mogelijkheid om gegevens in grafieken en tabellen weer te geven. Eén rapport kan meerdere visualisaties bevatten. Deze rapporten kunnen vervolgens worden gedeeld met de verschillende medewerkers. De medewerkers kunnen deze inzien op zowel laptop, desktop als mobiele apparaat.

Technoberg en Business intelligence

Technoberg maakt gebruik van Power BI en heeft voor de organisatie twee dashboards gebouwd. Het eerste dashboard geeft onder andere inzicht in de openstaande tickets voor de afdeling support. Hiermee kan de manager van Support tijdig ingrijpen indien tickets te lang openstaan en hun SLA tijd naderen. Het tweede dashboard geeft inzicht in de klanttevredenheid van de organisatie. Met deze informatie stelt Technoberg  op lange termijn KPI’s op ten aanzien van de klanttevredenheid.

Wil je meer deskundige informatie over Power BI? Kijk dan eens op de pagina met documentatie van Microsoft of neem vrijblijvend contact met ons op.