IT-Infrastructuur

IT-Infrastructuur

Je wordt tegenwoordig van alle kanten belaagd met moeilijke vaak nietszeggende  IT termen zoals: Cloud Services, SaaS, IaaS, IT-Infrastructuur, Redundantie, Geo-redundantie, datacenters, virtualisatie en zo kan ik nog wel even door gaan.

Vandaag ga ik het hebben over IT-Infrastructuur. Wat is dit precies en hoe belangrijk is het?

Voorbeelden IT-infrastructuur

  • Bekabeling: denk hierbij aan alle fysieke verbindingen tussen switches, routers, firewalls en datacenters maar denk ook aan verbindingen door de lucht zoals: 4G, 5G, Wifi en OFDM
  • Fysieke netwerk componenten: denk hierbij aan modems, switches, routers, firewalls, ISP endpoints (NTU/FTU) en wifi access points
  • Virtuele netwerk componenten: denk hierbij aan applicaties die geïnstalleerd zijn op servers zoals: firewalls, routers, load balancers en wireless lan controllers
  • Datacenters: denk hierbij aan routers, firewalls, switches, maar ook verbindingen en servers die het mogelijk maken om gebruik te maken van een dienst of service

 

Snappen jullie het nog? Laat ik het anders uitleggen:
IT-Infrastructuur heeft heel veel overeenkomsten met de infrastructuur waar wij allemaal al jaren lang gebruik van maken: het verkeer. Zo zijn wegen te vergelijken met kabels, knooppunten met routers,  treinstations en luchthavens met firewalls. Daarnaast heeft IT-Infrastructuur ook verschillende soorten van transport, door de lucht, over de weg en per trein.

Deze infrastructuur zorgt er voor dat wij van punt A naar punt B kunnen reizen. De manier hoe wij als persoon van punt A naar B reizen is te vergelijken met hoe een data-pakketje van punt A naar B over IT-Infrastructuur reist. Dit is beter te begrijpen toch?

 

Belang IT-infrastructuur

Om de vraag: “Hoe belangrijk is IT-Infrastructuur nou eigenlijk?” te beantwoorden gebruik ik weer de vergelijking met het verkeer.

Er ligt een onverharde weg naast een autoweg en een snelweg, dan weet iedereen dat de persoon op de onverharde weg meer tijd nodig heeft om van A naar B te reizen dan de persoon die op de verharde weg rijdt. Dit werkt ook zo met IT- Infrastructuur. Zo zijn er verschillende soorten kabels en hardware die elk een bepaalde snelheid kunnen transporten.

Naast de soort weg heeft ook het voertuig dat op de weg rijdt invloed op de reistijd. Een Ferrari is sneller dan een Kever of een vrachtwagen. Dit werkt hetzelfde bij IT-infrastructuur, doorgaans is nieuwere hardware sneller dan hardware van 3-5 jaar oud. Vandaar dat het belangrijk is om uw netwerk altijd up-to-date te houden

In dit voorbeeld rijden we met 1 persoon van A naar B, maar in werkelijkheid wordt er veel meer gebruik gemaakt van de infrastructuur. Je kunt je voorstellen dat wanneer er meer personen over de onverharde of zelfs over de verharde autoweg rijden er files ontstaan. Deze files kunnen ook ontstaan op IP-Infrastructuur en zorgen dan voor bijvoorbeeld het vertraagd laden van een webpagina. Files kunnen worden veroorzaakt door te veel verkeer op de weg maar ook doordat er ongelukken gebeuren of wegwerkzaamheden zijn. Ongelukken kunnen ook plaats vinden op IT-Infrastructuur.
Als we in de IT-infrastructuur praten over ongelukken hebben we het vaak over collision. Collision op IT-Infrastructuur zorgt ervoor dat er nog meer verkeer wordt gegenereerd dan in een normale  situatie. Een groot deel van het netwerkverkeer heeft als eigenschap dat het datapakketje altijd moet aankomen, als dit niet het geval is dan wordt dit pakketje opnieuw verstuurd. Je kunt je voorstellen dat bij meerdere collision op de IT-Infrastructuur er continu extra verkeer wordt gegenereerd waardoor er nog meer data-pakketjes verstuurd worden. Wanneer de weg van A naar B niet voldoende capaciteit heeft dan ervaar je dus vertraagde en/of slechte verbindingen.

Dit concept wordt uitvergroot wanneer je een data-pakket naar iemand aan de andere kant van wereld gaat versturen. Simpelweg omdat de afstand en de kans dat er iets gebeurd veel groter is dan wanneer het data-pakketje van de Iphone van persoon X naar de server van persoon Y wordt verstuurd.

Tegenwoordig staan de softwarepakketten en diensten die wij afnemen over het algemeen niet meer bij ons op kantoor maar in datacenters over de hele wereld. Ook maken steeds meer apparaten verbinding met het netwerk en hierdoor neemt de hoeveelheid verkeer exponentieel toe.  Daarnaast worden alle apparaten zoals laptops, computers en telefoons alleen maar sneller doordat er nieuwe technieken worden toegepast.

Wat wij in de praktijk vaak zien is dat de infrastructuur achter blijft waardoor je bij wijze van spreken met je Ferrari op een onverharde weg rijdt in plaats van op de snelweg.

Kortom IT-Infrastructuur is de fundering van uw organisatie en is één van de belangrijkste onderdelen van uw IT omgeving. Dus verander niet alleen uw auto maar denk ook aan de weg waar u op rijdt!

 

Nieuwsgierig geworden wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van IT-infrastructuur? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 088-1337800.