(MFA) Multifactor Authentication

(MFA) Multifactor Authentication

Multi-factor Authentication (hierna: MFA). Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen of misschien maak je er wel al gebruik van. In deze tijden waarin cybersecurity een hot item is kan je er bijna  niet meer omheen. Maar wat is MFA nu precies en waarom is het in deze tijden zo belangrijk? In deze blog vertellen we wat MFA is en waarom het gebruik ervan zo belangrijk is.

 

Uitleg en Belang MFA

MFA is een authenticatie methode waarbij de gebruiker twee stappen moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen en wordt dus gebruikt als extra beveiliging om identiteitsfraude door hackers tegen te gaan. Met andere woorden je wachtwoord is niet meer de enige sleutel om tot gevoelige informatie te komen. Je maakt gebruik van een dubbel (digitaal) slot. Dit soort authenticatie wordt tegenwoordig ook veel als Two-Factor Authenticatie genoemd (hierna: 2FA) of twee-staps verificatie.

Door deze dubbele verificatie te implementeren voorkom je dat een cybercrimineel of iemand anders je gebruikersnaam en wachtwoord weet te bemachtigen en meteen toegang hebben tot je account. Het is een extra stap ter verificatie die bijvoorbeeld via je 06-nummer gaat. Belangrijk om te weten is dat deze tweede verificatie stap het veiligst werkt wanneer deze door een ander persoonlijk apparaat wordt gedaan. Denk hierbij aan je telefoon of tablet. Wordt de twee verificatie niet op tijd gegeven dan kan er dus ook niet worden ingelogd.

MFA is in deze tijd een essentieel onderdeel geworden van cybersecurity. Het is een van de beste veiligheidsmaatregelen om je organisatie, gebruikers en (persoons-)gegevens te beschermen.

 

DUO Security

Een van de velen applicaties die gebruikt worden voor MFA is DUO Security. Bij Technoberg maken wij gebruik van deze applicatie. Het grootste voordeel van deze applicatie is dat DUO gebruik maakt van een Pushnotificatie. Dit wil zeggen dat je op je telefoon of tablet een pushbericht krijgt waar je akkoord op kan geven. Je hoeft dus geen codes over te nemen.

Daarnaast blijft je privacy met DUO gewaarborgd. De tweede factor authenticatie is gescheiden en onafhankelijk van gebruikersnaam en wachtwoord. DUO heeft dus geen inzicht hierin. Een ander voordeel is dat een gebruiker met DUO Push direct gewaarschuwd zodra iemand probeert in te loggen op zijn account.

 

Waarom DUO?

DUO beschermt tegen cyberaanvallen en is daarnaast een extra beveiligingslaag voor jouw organisatie. Daarnaast werkt DUO met verschillende mobile devices en er kan ook offline worden ingelogd met de software token in dezelfde app. Tot slot is DUO een stap richting conformiteit. De AVG verplicht jou om een systeem op te zetten om de beheersing van bepaalde data te optimaliseren. Een MFA is zo’n systeem.

 

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd over de mogelijkheden hoe je jouw it-omgeving (nog) veiliger maakt of wil je gebruik gaan maken van DUO Security? Wij adviseren en denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via 088-1337800 of via ons contactformulier.